Op dit moment groeien er weer veel waterplanten in het Oldambtmeer. Dat is deels goed nieuws, want de planten zuiveren het water en zorgen ervoor dat we het schoonste zwemwater van Noord-Nederland hebben. Ook voorkomen de waterplanten dat er blauwalg in het meer komt. Aan de andere kant kunnen de planten voor flink wat overlast zorgen voor boten.  

Maaiboten

Om de overlast van waterplanten voor de recreatievaart te beperken, wordt er alweer een paar weken gemaaid op het Oldambtmeer. Dat gebeurt door 2 grote oranje maaiverzamelboten van de firma Van der Flier uit Winschoten. In totaal zullen de maaiboten deze zomer 1700 uur worden ingezet. Dat is aanzienlijk meer dan op andere plekken in Nederland, waar vaak maar 1 of 2 keer per seizoen een maaiboot rondvaart.  

Kaartje met maaigebied

De boten maaien niet het hele Oldambtmeer, omdat er plekken zijn waar de planten moeten blijven zitten om het water te zuiveren. Hieronder staat een kaartje van het Oldambtmeer met daarop in lichtblauw het maaigebied. In dit blauwe gebied varen de maaiboten continu rond. Toch kan het voorkomen dat u ook daar nog planten tegenkomt. Is dit het geval? Geef dit dan a.u.b. door aan de havenmeester. Wij hebben regelmatig contact met Van der Flier en kunnen hen direct naar de plek sturen waar er overlast van planten is.

Speciale Waterplantenwebsite

Nieuw dit jaar is dat de waterplanten in kaart worden gebracht door het bedrijf Techmaps. Zij brengen met een vliegtuigje en satelietbeelden in kaart waar de planten groeien en waar niet. Via GPS zullen de maaiboten naar de gebieden met veel planten gestuurd worden. Vervolgens kan iedereen via een speciale website zien waar de maaiboten geweest zijn (en wanneer). Hiermee kunt u voor aanvang van uw vaartocht kijken waar u overlast van de waterplanten kunt verwachten en waar niet. Deze website zal naar verwachting half juli 2023 actief worden.   

Meer informatie hierover vindt u op de website van Blauwestad: https://www.blauwestad.nl/nieuws/speciale-waterplanten-app-voor-maaiboten-en-watersporters-op-het-oldambtmeer/